En Çok Aranan ÜrünlerYemlik, Suluk, Folluk
Yumurtalık tavukların yetiştiriciliği etlik tavuklardan daha hassastır. Tavukların yumurtlama performansı farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Yanlış kümes yönetimi yumurta üretiminin düşük olmasına sebep olan başlıca faktödür.
Ticari bir işletmeden yumurta oranının düşük olması genel anlamda zarar anlamına gelir. Bu damızlık bakılan sürü içinde geçerlidir. Az mikatarda ki yumurta, daha az civciv anlamına gelir. Ve hatta adet fazla kuluçka tarzı makinalar kullanıyorsanız, bazıları boş kalabilir. Çalıştırmanıza da gerek kalmaz.
Bu tarz durumlarda bazen tamamen tavukların yumurtlaması kesilir. Yetiştiricilerin, tavukların yeniden üretime geçerek yumurtlaması için bir takım özel ilaçlar ve yem çeşitlerini temin etmesi gerekir. Bu olay yetiştircinin buna bağlı olarak da çiftliğin masraflarının artmasına neden olur. Ayrıca, gereksiz zaman kaybına neden olacaktır.
Bu makalede tavukların yumurtlama miktarını arttırabilmek için bazı yöntemler ve teknikleri siz değerli ACN PLAST takipçileri ile paylaşacağız. Ve eğer kanatlı hayvanlarınız varsa salma tavukçuluğu, hobi kümescilği gibi yetiştiriclikle ilgileniyorsanız okumanızı tavsiye ederiz.
Öncelikle bilmenizi istediğimiz bazı konular vardır, size bunlardan bahsedelim. Tavukların vücutlarında yumurtlama sisteminin nasıl çalıştığını hakkında bilgi verelim.
Normal şartlar altında bir tavuk günde sadece bir yumurta yapabilir. Ve bazı günler ise hiç yumurta yapmama ihtimali vardır. Bu tavuğun ırkına, cinsine, türüne bağlıdır. Bu yüzden bir çiftlik kurmak başlıca dikkat etmeniz gereken konular içerisinde ırk seçimi vardır.
Tavuk bir yumurtayı yumurtladıktan sonra diğer yumurtayı oluşturması için ihtiyacı olan zaman 26 sat civarındadır . Ve buna bağlı olarak matematiksel açıdan bakarsak tavuk diğer yumurtasını her gün 2 saat geç yapacaktır da denilebişir.
Yumurtacı tavuklar olarak adlandrılan kanatlıların en verimli süresi olgunluktan sonra ki 3 yıl civarıdır. Ve bu süreden sonra yumurtlama sayısı gittikçe azalama gösterir. Ama üretilen yumurtaların boyutu da buna bağlı olarak büyür diyebiliriz.
Ama bazı çeşitli yollarla 3 yıldan fazla tavukların yumurta üretimini korumak mümkün kılınabilir. Aşağıda tavukların yumurtlamasında etkili olan faktörler paylaşılmıştır :
• Yarka Döneminde Kanatlıların Bakımı ve Yönetimi
• Kanatlı Irk seçimi
• Kümes Işık Göstergesi
• Kanatlıların Beslenme Düzenlilği