- Diğer çiftlik hayvanları gibi tavukların da pek çok hastalığı vardır. Üstelik bunların çoğunun tek korunma yolu aşıdır. Hastalık çıktığında tedavi ya hiç yoktur; ya da çok az etkilidir. Tavuk hastalıklarının önemli bir bölümü gözle örülemeyecek kadar küçük canlılara verilen addır.
- Bunlar genel olarak 3 grupta toplanır. Mantarlar bu gruplardan biridir. Bunlar da gözle görülmez ve bazıları hastalık yapar . Ancak her mantar zararlı değildir. Örneğin ; penisilin adlı ilaç mantarlardan elde edilir.
- Bakterilerinde bazıları zararlıdır. Bu hayvanlarda , insanlarda ve bitkilerde hastalık yaparlar. Bazıları ise zararsızdır. Hatta yararlıdır. Sütü yoğurda veya peynire çeviren de bakterilerdir.
- Virüsler ise çok küçük yapılı canlılardır. Bunlar üreyebilmek için mutlaka bir canlının vücuduna ihtiyaç duyarlar. Virüsler asalak canlılardır. Sebep Oldukları hastalıklarda genellikle tehlikeli hastalıklardır
ÖNEMLİ TAVUK HASTALIKLARI NELERDİR
Kronik Solunum Yolları Hastalığı
- Ülkemizde çok yaygın olan bir hastalıktır
- Kronik solunum hastalığına yakalanmış tavuklarda ölüm oranı çok yüksek değildir.
Beyaz İshal
- Daha çok civcivlerde görülen öldürücü bir hastalıktır.
- Hastalanan fakat tavuklar ömürlerinin sonuna kadar hastalık bulaştırırlar.
Kanlı İshal
- Bu hastalığa tavukların bağırsaklarında yaşayan bir parazit sebep olur.
- Dışkıları kanlıdır. Hastalık kümese girince hızla yayılır. Ve çok sayıda hayvanın ölümüne sebep olur.
Yalancı Veba
- Yurdumuzda ve Dünyada çok yaygın bir tavuk hastalığıdır
Tavuk Tifosu
- Çok tehlikeli bir tavuk hastalığıdır
- Hasta hayvanların ibikleri solar, tüyleri kabarır ve yeşil renkli bir ishal görülür.
Parazitler
- Tavuklarda en çok rastlanan iç parazitler solucanlardır
- Tavukların verimini düşürür. Çok fazla olurlarsa tavuklar ölür.
Tavuk Hastalıklarından Korunma Yolları
Bir kümeste hastalık çıkıp çıkmaması büyük ölçüde temizliğe bağlıdır. Temizlik kurallarına uyulan bir kümeste daha az hastalık görülür. Çünkü hastalıklara sebep olan mikroplar temiz, havadar bir kümes de yaşayamaz. Temiz bir kümes denilince akla gelen mikropsuz bir kümes olmalıdır. Bunun için yapılacak çalışmaların çoğu kümes boşken olur. Her kümes belirli dönemlerde boşalır. Örneğin; besi tavukları kesime gönderildiğinde kümesler 10 gün kadar boş kalır. Bu süre içinde kümesler iyice temizlenir ve dezenfekte edilir. Bir sonraki dönem için hazırlanır.